Estimated reading time: 3 minuten
Letβs Learn! is op MicroMission! π Want hoe verandert AI ons leren? En hoe ziet leren er dan uit in 2035? Via onze LinkedIn nieuwsbrief gaan we vanaf vandaag elke week aan de hand van een stelling op onderzoek uit. Doe je mee!?
Over het einde van leren…
Het is niet voor het eerst dat Helma samen met anderen de toekomst van leren onderzoekt. In 2014 schreef zij samen met Kasper Boon en Hans Schuurmans het boek ‘Over het einde van leren’. Hierin nemen ze je mee op hun tocht door onderwijsland, om te ontdekken dat de regerende gedachte over leren op bepaalde punten faalt, met name daar waar opgedane kennis vertaald wordt naar de praktijk, naar het werk. In hoofdstuk 8 maakte Helma daarin een sprong naar het jaar 2080, het tijdperk van de ‘chipo’s’, waar werkenden een chip met de juiste kennis en vaardigheden in hun hoofd hebben.
Samenvatting hoofdstuk 8: Leren in 2080
(Uit :‘Over het einde van leren’, uitgeverij Su de Ronde Tafel 2014, EAN 9789072594006)
In 2080 is leren niet meer nodig zoals we dat nu kennen. Technologie, zoals geΓ―mplanteerde chips, heeft het leerproces drastisch veranderd. Kinderen worden geboren in een wereld waarin kennis en vaardigheden direct in hun hersenen worden ingebracht. Dit betekent dat werken en leren zoals wij dat nu kennen, niet meer nodig is. De chips zorgen ervoor dat iedereen de juiste kennis en vaardigheden heeft voor hun werk.
Mensen kunnen snel van baan veranderen door eenvoudigweg een nieuwe chip te gebruiken die hen de benodigde kennis en vaardigheden geeft. Deze ontwikkeling begon al in 2012 met de introductie van Google Glass en de hersenscan in 2027. Tegen 2080 zijn traditionele schoolvakken zoals taal, rekenen, geschiedenis en aardrijkskunde afgeschaft. In plaats daarvan richten scholen zich op sport, communicatie, en creativiteit. Universitaire studies bestaan nog steeds, maar mensen met een uitzonderlijk hoog BQ (Behavioral Quotient) verdienen het meeste, terwijl universitaire afgestudeerden de laagstbetaalden zijn.Het hele hoofdstuk lezen? Een pdf van hoofdstuk 8 is onderaan dit artikel te downloaden.
Leren anno 2035 – een tussenstop
Zo gek maken we het in onze LinkedIn nieuwsbrief MicroMission π nog niet. Alhoewel: met AI als nieuwe game-changer in het leerlandschap verandert er in rap tempo veel. Daarom maken we nu een tussenstop in 2035. Want wie weet is die chip dan al bewaarheid… Wat denk jij!?
Let’s Learn! onderzoekt graag samen met jou de impact van AI op leren en de toekomst van online leren in 2035 en nodigt je van harte uit om mee te gaan op onze MicroMission. Vanaf vandaag komen we via LinkedIn wekelijks met een stelling. Je kunt meedoen door je hierop te abonneren Γ©n te reageren: geef je mening, deponeer je eigen stelling en volg de discussie! En voor je het weet staat jouw mening of prikkelende stelling in een van de volgende nieuwsbrieven en leid jij het gesprek.
Zo komen we samen stapje voor stapje verder richting het leren anno 2035.
Geschreven door: Olga Helmer, communicatiespecialist bij Let’s Learn!
Leer meer!
– Benieuwd naar heel hoofdstuk 8 uit ‘Over het einde van leren’? Download hem hierboven, of bestel het hele boek hier.
– Ben jij ook zo nieuwsgierig naar de reacties op de verschillende stellingen? In haar oprichtingsjaar schreef Helma al over het belang van nieuwsgierigheid voor organisaties en een leven lang leren.
– Zijn Kahneman’s 2 systemen van denken in 2080 geheel achterhaald en nutteloos? Anno 2025 geven ze L&D-ers nog 10 waardevolle inzichten.