Hans Kenters van NN werkt graag met microlearning. Hij ziet dat microlearning werkt als een verrassing voor zijn deelnemers. Let’s Learn! sprak hem over hoe hij microlearning inzet in zijn praktijk als docent bij de NN-academie.
Eerste kennismaking met microlearning
Wanneer hoorde Hans Kenters voor het eerst over microlearning? Kenters: “De term hoorde ik voor het eerst toen een collega begon over de mogelijkheid van het volgen van een Masterclass over dit onderwerp. Ik begreep de term meteen, maar had de details toen nog niet scherp. Ik gebruikte het al en noemde het korte effectieve leerinterventies. Dat was voor mij bijvoorbeeld het geven van presentaties als ‘vertel in 60 seconden de kern van een onderwerp’. Dit zette ik regelmatig zelf in tijdens mijn trainingen, of ik vroeg deelnemers om dit te doen. Tijdens de Masterclass eind januari 2018 merkte ik dat alles bij elkaar komt. Er is veel meer te doen met microlearning, dat vind ik juist zo prachtig.”
Wat maakt microlearning krachtig?
Kenters is enthousiast over de mogelijkheden: “Microlearning heeft met effectiviteit te maken. Als je de aandacht van je cursisten kunt triggeren, vooral in de eerste periode dat ze leren, dan komt de kern van hetgeen je ze wilt leren echt binnen bij ze. En dat maakt dat de kern blijft hangen. Ik probeer het altijd bij mezelf uit en merk dat het werkt. Dan ga ik het daarna bij anderen proberen. De echte kracht zit erin dat je op verrassende manieren maakt dat mensen geconcentreerd zijn en je boodschap daardoor ook oppikken. Microlearning zorgt voor variatie. Zo kan ik je opbellen met een kort bericht, of een uitspraak ineens in beeld laten zien. Dat maakt dat je als lerende verrast bent en daardoor alert. Mensen vinden dit leuk en grappig en daardoor heeft het een groot effect.”
Wat was de eerste keer dat je microlearning bewust inzette?
“Ik verzorgde een opleiding over hypotheken en er was een student die klaagde dat hij de twee belangrijkste hypotheekvormen niet uit elkaar kon houden. Het lukte hem echt niet. Ik vroeg hem of het zou werken als ik hem die nacht zou bellen en kort zou zeggen wat de verschillen waren. Zou hij het dan onthouden en de test de volgende ochtend foutloos maken? Hij moest daarover nadenken. Het maakte dat ik diezelfde avond in de WhatsApp groep die er al was voor praktische zaken, een kort bericht insprak met de verschillen tussen de twee hypotheekvormen. De deelnemer voor wie dit bedoeld was, snapte direct dat het voor hem was.
De dag erna zijn we met een Kahoot gestart (digitale quiztool). Die maakte de deelnemer nu voor het eerst foutloos. Een kleine moeite, maar je ziet dat het een groot effect had. Bij de eindtoets van de opleiding had niet alleen de deelnemer die het eerder moeilijk vond alle antwoorden goed, ook de andere deelnemers hadden op dit onderdeel goede antwoorden. Dat is nog niet eerder zo geweest. En het leuke is dat zo’n kleine leerinterventie opvalt. Ik zag het terug in de evaluaties, veel deelnemers benoemden dat ze dit leuk en verrassend vonden.”
Waarom was deze aanpak succesvol?
Kenters vertelt verder: “Ik denk dat het komt door de afwisseling. Ik heb naderhand geteld dat we de content van de opleiding op 7 verschillende manieren aan de deelnemers hebben aangeboden. Dat waren niet alleen de les zelf, het geluidsfragment en de Kahoot, maar ook hebben de deelnemers op een aantal verschillende manieren de kennis geoefend en de hand-out gehad. Ze hebben ook een “kunstwerk” op de muur en een Quick Reference Card gemaakt.”
Vergt dit extra inspanningen van de trainer?
Kenters moet nadenken over zijn antwoord. “Ik heb er nooit zo over gedacht, ja wellicht. Maar eigenlijk ook niet. Ik voel het in ieder geval niet zo. Ik zet de deelnemers aan het werk en ze maken zelf dingen waardoor de leerstof blijft hangen. Eigenlijk geef ik alleen de aanzet voor de verschillende leervormen.”
Kracht van leren is verrassing
Kenters is continu bezig met mensen motiveren om anders te leren zodat er een zo groot mogelijk leereffect ontstaat. “Mijn ambitie is om interne klanten te adviseren om met microlearning te werken. Ik probeer steeds over het voetlicht te brengen wat de voordelen zijn. Daarbij is het doel dat we leertrajecten inrichten die maken dat mensen gaan leren en ontwikkelen. Dus ik ben steeds bezig met de vraag hoe ik dit effect kan bereiken.
In de praktijk zie ik dat het grootste deel van mijn interne klanten bij mij komen met een leervorm in hun hoofd. ‘Kun je voor mij een klassikale opleiding of e-learning rond onderwerp X maken?’ Vaak is het idee dat je daarmee vinkjes kunt halen en het geleerde dus weet. Maar zo werkt het niet. Ik zie het als uitdaging om deze klanten te overtuigen dat dat niet werkt, door ze zelf te laten zien hoe het verrassingseffect maakt dat je aandacht hebt voor wat je leert. Ik gebruik daarbij ook microlearning om de kracht van verschillende leervormen te laten zien. Het verrassingseffect maakt immers dat je aandacht hebt voor de leerstof die je aangeboden krijgt. En dat maakt weer dat het beter blijft hangen. Dat je leert!
Geschreven door Helma van den Berg, microlearning expert Let’s Learn!
Meer weten over de Masterclass? Klik dan hier