Over uitblinkers gesproken

Over Uitblinkers gesproken…

Ben je een uitblinker, of word je een uitblinker? Een van de vragen waar ik bij Dirk van Uffelen, Practice Partner Human Talent bij Count & Cooper (C&C) antwoord op probeer te krijgen. Count & Cooper beweegt zich in de bouwwereld. Het bedrijf bouwt niet zelf, maar stimuleert en helpt bouwers om te innoveren. Nieuwe technologieën toe te passen. Niet alleen om mee te kunnen gaan in deze tijd, maar juist om voor op te lopen. Om dat te kunnen faciliteren heb je ‘knappe koppen’ nodig. Uitblinkers, die het beste in zichzelf en anderen naar boven halen. Aan Dirk de taak om deze talenten te spotten, binnen te halen en in zijn rol als verantwoordelijke voor de C&C Academy gemotiveerd en bij te tijd te houden.

Band opbouwen

Gevraagd naar de definitie van een uitblinker meldt Dirk: “Een uitblinker is iemand die beduidend beter presteert dan anderen op hetzelfde onderdeel. Er zijn aantoonbare resultaten en getoonde competenties. Daarnaast onderscheid ik ook ‘High potentials’. Iemand die verder is in zijn of haar ontwikkeling dan leeftijdgenoten. Die sneller leert en beter presteert.” Maar hoe vind je die specifieke groep mensen? Die ook nog eens passen bij je bedrijf en de branche waarin je opereert? Dirk: “Wij zoeken naar de beste 5% van de markt. Dit betekent dat we alleen universitair geschoolde mensen zoeken. Daarom onderhouden wij een goede band met bijvoorbeeld de Technische Universiteit Delft, waar veel van onze medewerkers al vandaan komen. Die hebben hun netwerk daar nog. Via onder andere het aanbieden van bijeenkomsten waarin we bepaalde casussen bespreken bouwen we een band op met studenten. Ook bieden we regelmatig een netwerkborrel aan. Zo spotten we de uitblinkers en komen we in contact met onze toekomstige collega’s.

Topsport

Maar ook uitblinkers moeten in vorm blijven. Als verantwoordelijke voor de C&C Academy ontwerpt Dirk samen met aangesloten coaches en trainers passende leerprogramma’s voor zijn teamleden. Gericht op persoonlijke ontwikkeling en op (persoonlijk) leiderschap, vaardigheden en kennis waarmee ze het verschil kunnen maken voor de klanten van Count & Cooper. Alle medewerkers worden continue gestimuleerd en gemotiveerd om het beste uit zichzelf te halen. Om uit te blijven blinken. “Om iemands talenten effectief naar boven te halen heb je een constante focus op je basisvaardigheden nodig”, zo vertelt Dirk. “Maar ook aandacht voor vitaliteit zoals voldoende slaap, balans tussen in- en ontspanning en juiste voeding. Daarnaast is het belangrijk om je mensen in uitdagende situaties te plaatsen. Net buiten de comfortzone, maar nog niet in de dangerzone.” Als voorbeeld noemt Dirk de jeugdopleiding van Ajax. Waar ze jeugdspelers laten voetballen tegen teams bestaande uit oudere kinderen. Waardoor de jeugdspelers meer weerstand krijgen. Uitblinker zijn is dus één ding, uitblinker blijven is topsport.

Houding van een uitblinker

Is Dirk zelf eigenlijk een uitblinker? Dirk bekent: “In mijn jonge jaren deed ik aan gevechtsport. En daar blonk ik echt wel in uit. Ik ben zelfs een keer Nederlands kampioen geworden. Maar ik zag toen ook teamgenoten die minder goed waren dan ik, maar wel de drive hadden. Zichzelf een uitblinker voelden en zich daarnaar gedroegen. Doorgingen. En dat helpt je wel degelijk verder. Eén van mijn teamgenoten van destijds is zelfs bondscoach geworden binnen die gevechtsport.” Binnen zijn werk blinkt Dirk uit in potentieel inschatting voor young professionals in de eerste jaren na de universiteit. Daar heeft hij ‘een neusje’ voor. En daar blijft hij zichzelf ook bewust in door ontwikkelen.

10.000 uren regel

Dat brengt mij op de 10.000 uren regel van Malcolm Gladwell, uit zijn boek ‘Uitblinkers’. Waarin Malcolm stelt dat je om iets echt goed te kunnen eerst 10.000 uren ‘gedraaid’ moet hebben. Om even een beeld te scheppen: dat zijn 250 werkweken van 40 uur. Non stop komt dat neer op bijna 5 jaar. Op zich al een hele uitdaging. Dirk: “Mits die 10.000 uren besteed zijn in een omgeving met goede begeleiding en op het juiste niveau kan ik mij hierin wel vinden. Liefst onder wisselende uitdagende omstandigheden.” Lachend: “Veel ervaring zegt ook niet altijd alles: je kunt het ook jaren verkeerd hebben gedaan.” Waarna hij weer serieus vervolgt: “Ik vind het boek een pleidooi voor het investeren in een ambacht en niet te snel denken dat je er bent. Niet te ongeduldig. Uiteindelijk heb je een solide basis en weerbaarheid nodig om je vak op het hoogste niveau uit te voeren”.

Ben je, of word je een uitblinker?

Al met al hebben we nog niet echt een antwoord op deze vraag. Potentie, motivatie en de juiste omgeving en omstandigheden spelen een belangrijke rol. Dat is duidelijk. Je kunt in de basis een uitblinker zijn, maar er moet hard aan gewerkt worden om het ook echt te worden. En afgezien van het feit of de omstandigheden hiervoor goed zijn: je moet het daarnaast ook willen. Dirk verduidelijkt: “Ik maak een onderscheid tussen iemand zijn talent en prestaties en wie iemand als persoon is. Ik kan bijvoorbeeld enorm genieten van iemand die zijn best doet en vriendelijk is naar anderen. Of juist de focus op zijn of haar privéleven legt in plaats van op topprestaties op zakelijk- of sportgebied. Topsport is niet altijd gezond. Daarom streven we bij Count & Cooper naar ‘Duurzaam Samen Topprestaties Leveren’. Waarbij we worden begeleid door coaches, sportpsychologen, therapeuten, trainers en experts op tal van gebieden.” Kortom: al ben je een uitblinker, een uitblinker wordt en blijf je niet zomaar.

Interview & tekst: Olga Helmer

Wil je weten wat voor microlearnings we voor Count&Cooper hebben gemaakt? Lees dan hier verder
Een Uitblinker in L&D land is volgens onze doelgroep in L&Dland: Karin de Galan. We mochten haar interviewen: lees hier het interview.

Gratis whitepaper
'De vijf voordelen van microlearning'

Toestemming Gegevensgebruik

De informatie die je hier invult wordt door Let’s Learn! gebruikt om je het whitepaper en vijf aanvullende artikelen te sturen.

Mail mij ook één à twee keer per kwartaal met informatie over Let's Learn! 

 

 

 

Je kunt je altijd uitschrijven of jouw gegevens laten wijzigen. De informatie daarvoor vind je onderaan elk mailtje. Bijvoorbeeld de unsubscribe-link of het adres voor direct contact info@lets-learn.nl. Ons volledige Privacy Statement staat op de site. We gaan zeer zorgvuldig om met jouw gegevens en gebruiken ze uitsluitend voor onze eigen activiteiten.

Door hieronder te klikken verklaar je je ermee akkoord dat we jouw gegevens behandelen conform ons statement.

 

We gebruiken SendInBlue als ons marketingautomatiseringsplatform. Door hieronder te klikken en dit formulier in te dienen, erkent u dat de door u verstrekte gegevens worden overgedragen aan SendInBlue voor verwerking in overeenstemming met het Privacvbeleid en de Voorwaarden van SendInBlue.

GRATIS

Share this post

Inspiratie over Microlearning

Ontvang onze nieuwsbrief eens in de twee maanden in je mailbox