mythes videoleren

De 3 mythes rond videoleren ontkracht

Videoleren komt steeds meer op als microlearning vorm. Dat maakt ook dat er mythes ontstaan. We ontkrachten ze in dit artikel voor je.

Video’s worden steeds populairder als medium en zeker ook als vorm van microlearning. Veel microlearnings verschijnen als korte video’s, vaak zo rond de 3 minuten. Ondanks de populariteit, zijn er hardnekkige mythes als het gaat om de waarde van video als leermiddel, het zogenaamde videoleren.

De mythes van videoleren op een rijtje

Iedere leervorm heeft zijn voor en nadelen. Maar vaak zijn deze niet bekend bij de opkomst van een nieuwe leervorm. Wij vonden drie hardnekkige mythes rond videoleren als we dat toepassen voor onze medewerkers. We delen ze graag met je.

Mythe #1: Video is passief leren
Myth #2: Veel video gaat te snel en vereist een steile leercurve
Mythe #3: Video vervangt trainers

Uit diverse onderzoeken blijkt dat het met video makkelijker is om de boodschap goed over te brengen dan met een klassikale sessie of een tekst of boek. Maar ondanks deze onderzoeken zijn er nog steeds een aantal mythes die maar niet verdwijnen. In dit artikel bespreken we de mythes die van invloed zijn op microlearnings die gebaseerd zijn op videoleren. Daarbij bedoelen we met microlearning in dit geval een video van maximaal drie minuten, die de medewerker kan bekijken op het moment dat hij een vraag heeft of zoekt naar kennis in zijn werk.

Mythe #1: Video is passief

Als je een hele documentaire video gaat bekijken zul je dit zittend doen. Waarschijnlijk in een gemakkelijke houding. Maar als we het hebben over videoleren als microlearningvorm, dan bedoelen we het leren van korte video’s tijdens je werk. Dus zonder dat er een echte onderbreking is. Het gaat dan altijd over korte video’s, zeg maar van maximaal drie minuten. En aangezien het makkelijk te vinden is en jij het antwoord direct krijgt op wat je zoekt, zul je niet geneigd zijn om er passief bij te gaan zitten. Nee, je weet dat je zo verder kunt, dus je blijft juist actief. Je kunt hetgeen je aan kennis opdoet in de video ook direct toepassen of inzetten om je werk te vervolgen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de makers zich aan de spelregels van microlearning houden: maximaal 3 minuten!

Myth #2: Veel video gaat te snel en vereist een steile leercurve

We zijn tegenwoordig gewend aan het gebruik van video in ons privé leven. Als we niet weten hoe iets werkt googlen we op het onderwerp. Uit onderzoek weten we ook dat de meeste mensen bij het bekijken van die zoekresultaten kiezen voor video’s in plaats van  tekst. Vaak gaan we zelfs direct naar YouTube om te zoeken op video’s.

Doordat we YouTube vaak gebruiken, zijn we ook gewend om te navigeren binnen  videoplatforms. We weten hoe we de video kunnen stoppen, terugspelen of nog eens bekijken. We zijn daardoor zelf in controle van de snelheid van wat we zien of herhalen. Een steile leercurve is dan ook niet nodig. Je stopt de video als het te snel gaat en kijkt het nog eens. Je bent zelf in controle over de snelheid van de informatie die je opneemt.

Mythe #3: Videoleren vervangt trainers

Een trainer is in onze beleving niet te vervangen. Zo is hij al simpelweg nodig om een goede video te maken, om de inhoud mee te beoordelen. En sterker nog: door slim video in te zetten als trainer kun hij zijn lerenden nog beter bedienen. Hij kan de tijd met de lerenden gebruiken voor het echte werk: het coachen en uitleggen van ingewikkelde zaken. Daarnaast geeft het gebruik van video een trainer ook een moment om zijn lerenden te bekijken en observeren. Een ideaal moment om het vervolg van een goede training te overdenken.

Voor de lerende geeft het gebruiken van video extra afwisseling. Hij krijgt de kennis of het concept nog eens uitgelegd in andere woorden. En misschien zelfs door een ander persoon dan de trainer.
Kortom: video vervangt de trainer niet, maar helpt hem vooral. De trainer wordt op deze manier een gids en mentor die de lerende echt verder helpt.

YouTube gebruiken, zelf maken of inkopen?

Doordat er zoveel video’s op YouTube te vinden zijn is het logisch dat je bekijkt wat er al is. Daarna moet je je bedenken of de content past bij je doel. Kun je het simpel zelf maken? Of is het zo belangrijk dat het professioneel is, dat je het inkoopt? In veel bedrijven worden deze drie varianten door elkaar gebruikt. Dat is ook niet erg, mits je maar beseft wat het doel van de video is, wie de doelgroep is en waarvoor je het gebruikt. We geven je graag een voorbeeld van een case die we uit mochten werken voor een van onze opdrachtgevers.

Case Nieuwe Visie

Een bedrijf zit in het traject van het ontwikkelen van een nieuwe visie. Ze werken daarbij met een bekend strategiemodel. De medewerkers die meewerken aan de visie ontwikkeling worden gevraagd om voor de eerste sessies video’s over het strategiemodel op YouTube te bekijken. In de sessie werken ze hard met elkaar naar een nieuwe visie. Er zijn in een paar weken tijd meerdere bijeenkomsten.

De directeur deelt in de tijd dat de sessies zijn tot de officiële lancering zelf opgenomen vlogs om medewerkers bij te praten over het proces. Die vlogs hoeven niet professioneel te zijn. Ze zijn immers tijdelijk en geven de overgang weer.

Op het moment dat de visie helder is en gecommuniceerd moet worden, worden video’s gemaakt. Deze video’s worden met behulp van microlearning experts vorm gegeven. Daarbij is het uitgangspunt dat de nieuwe visie en strategie geleerd moeten worden aan huidige en nieuwe medewerkers. Ze worden gedurende een langere tijd gebruikt. De video’s worden ook in onboarding trajecten ingezet voor nieuwe medewerkers.

Meer weten? Neem dan gerust contact met ons op, wij zijn de microlearning experts van Let’s Learn!

Misschien is dit artikel ook interessant voor je: Waarom microlearning werkt voor software training
We hebben ook een onderzoek gevonden dat je vast aan spreekt. Lees hier meer over dit onderzoek dat in 2022 is gepubliceerd.

Inspiratiebron: 5 Myths About Video Learning

Gratis whitepaper
'De vijf voordelen van microlearning'

Toestemming Gegevensgebruik

De informatie die je hier invult wordt door Let’s Learn! gebruikt om je het whitepaper en vijf aanvullende artikelen te sturen.

Mail mij ook één à twee keer per kwartaal met informatie over Let's Learn! 

 

 

 

Je kunt je altijd uitschrijven of jouw gegevens laten wijzigen. De informatie daarvoor vind je onderaan elk mailtje. Bijvoorbeeld de unsubscribe-link of het adres voor direct contact info@lets-learn.nl. Ons volledige Privacy Statement staat op de site. We gaan zeer zorgvuldig om met jouw gegevens en gebruiken ze uitsluitend voor onze eigen activiteiten.

Door hieronder te klikken verklaar je je ermee akkoord dat we jouw gegevens behandelen conform ons statement.

 

We gebruiken SendInBlue als ons marketingautomatiseringsplatform. Door hieronder te klikken en dit formulier in te dienen, erkent u dat de door u verstrekte gegevens worden overgedragen aan SendInBlue voor verwerking in overeenstemming met het Privacvbeleid en de Voorwaarden van SendInBlue.

GRATIS

Share this post

Inspiratie over Microlearning

Ontvang onze nieuwsbrief eens in de twee maanden in je mailbox