5 moments of need

Five moments of need for learning

Bob Mosher is bekend van zijn ‘five moments of need for learning’. Hij introduceerde deze 5 moments voor het eerst in 2012. Daarbij was de ervaring van hem dat het zwaartepunt van leren in de inwerktijd van medewerkers lag. Maar hij zag ook dat dit onvoldoende is in de huidige tijd. Hij betoogde dat door medewerkers met performance support te laten leren, je ze niet alleen laat leren maar ook tot innoveren beweegt.

Game changer

We zijn alweer zeven jaar verder en Mosher is inmiddels de goeroe op performance support. Daarbij is voor hem performance support het direct kunnen gebruiken van leerinterventies die antwoord geven op de kennisbehoefte die je op dat moment hebt. Het is te zien als één van de toepassingen van microlearning. Mosher betoogt anno 2018 nog stelliger dat werken met performance support de enige weg is die werkt. Zo vindt hij dat je bij het ontwerpen van leertrajecten moet starten met het ontwerpen van performance support. Hierdoor wordt helder wanneer nog extra training nodig is.

Bob Mosher op LinkedIn

The funny thing for me was even when I was taking a “training first” mindset I thought I was at least THINKING about performance.  Clearly it’s always been the intent of any L&D initiative.  The HUGE difference for me is that it was always implied, not specifically focused on first!  Now that I design Performance Support, or an EPSS, first in my design approach, training follows suite in a much more meaningful way, and my ability to measure true ROI and design for performance is exponentially increased.  Game changer for me… Focusing on moments 3-5 FIRST changed everything!”

Five moments of need

In 2012 beschrijft Mosher samen met Gottfredson de vijf moments waarop mensen leren. Ze gaan in op de lastige transitie van wat je oppikt in een klas, uit een e-learning, uit een online bijeenkomst naar de werkpraktijk. En om die transitie gaat het nu juist. Maak je als organisatie dit hele transitie/leerproces door tot het einde, haal je het optimale eruit?

Figure 1: Faster time to competency through embedded performance support

 

 

 

 

Om de vragen rond leertransitie te kunnen beantwoorden introduceerden ze de vijf leermomenten. Een framework dat maakt dat mensen competent worden en blijven in hun werk. Een framework waarvan de heren vinden dat het door ieder die verantwoordelijk is voor leren gebruikt moet worden. De omschrijving van de vijf leermomenten is:

  1. New: When people are learning how to do something for the first time
  2. More: When people are expanding the breadth and depth of what they have learned
  3. Apply: When they need to act upon what they have learned, which includes planning what they will do, remembering what they may have forgotten, or adapting their performance to a unique situation
  4. Solve: When problems arise, or things break or don’t work the way they were intended, and,
  5. Change: When people need to learn a new way of doing something, which requires them to change skills that are deeply ingrained in their performance practices.

Apply

Volgens Mosher is performance support in alle fasen van toepassing. Hij pleitte er in 2012 voor om te starten bij stap drie van de five moments of need, Apply. Hier heeft de medewerker behoefte aan toegang tot goede kennis op een snelle en gemakkelijke manier. De kennis moet alles bevatten wat hij nodig heeft.

Solve

Performance support is bij de volgende stap, Solve, logisch en belangrijk. Je kunt niet altijd alles weten en júíst als er iets verkeerd loopt of fout gaat, dan moet je terug kunnen vallen op goede kennis. Dat kan met performance support of microlearnings. Daarbij zijn allerlei vormen zoals bijvoorbeeld video, infographic, podcast mogelijk.

Change

Change is de laatste stap in de five moments of need. Performance support bij Change vinden de auteurs lastig. Er moet dan een oude werkwijze afgeleerd worden én een nieuwe aangeleerd. Ieder van ons is gewend om op automatische piloot ervoor te kiezen om het oude te doen. Veranderen vergt dan ook een goede ondersteuning met microlearnings, waarbij het belangrijk is dat er geen drempels zijn voor medewerkers om bij de juiste kennis te komen. Ook is het belangrijk om de kennis te herhalen, liefst in verschillende vormen.

Microlearning

Bij Let’s Learn! weten we dat performance support niet altijd de juiste leerinterventie is, in tegenstelling tot wat Mosher beweert. We kiezen er dan ook altijd voor om te starten bij de ontwikkeling van een leertraject met het benoemen van het doel, de persona en leerjourney. Op basis daarvan wordt inzichtelijk of er met macro- of microleeerinterventies gewerkt moet worden. Macroleren doe je met klassikale trainingen of e-learning. Als het gaat om microlearnings, dan zien we dat performance support één van de toepassingen kan zijn. Microlearnings zijn immers korte leerinterventies die direct beschikbaar zijn op het moment dat het nodig is. Andere toepassingen van microlearning zijn het herhalen van kennis die is opgedaan in macroleermomenten en het herhalen of oefenen van gedragsveranderingen.

Geschreven door: Helma van den Berg, microlearning expert Let’s Learn!

Verder lezen? Lees dan:

Is er verschil tussen mobielleren en microleren?

De vijf mythes rond microlearning

Inspiratie voor dit artikel:

We’re lost but we’re making good time: performance support to the rescue

Mosher op LinkedIn in post over Elliot Masie Learning Event 2018 (12 november 2018)

https://lets-learn.nl/3-verschillen-tussen-microlearning-en-e-learning/2017/11/28/

Gratis whitepaper
'De vijf voordelen van microlearning'

Toestemming Gegevensgebruik

De informatie die je hier invult wordt door Let’s Learn! gebruikt om je het whitepaper en vijf aanvullende artikelen te sturen.

Mail mij ook één à twee keer per kwartaal met informatie over Let's Learn! 

 

 

 

Je kunt je altijd uitschrijven of jouw gegevens laten wijzigen. De informatie daarvoor vind je onderaan elk mailtje. Bijvoorbeeld de unsubscribe-link of het adres voor direct contact info@lets-learn.nl. Ons volledige Privacy Statement staat op de site. We gaan zeer zorgvuldig om met jouw gegevens en gebruiken ze uitsluitend voor onze eigen activiteiten.

Door hieronder te klikken verklaar je je ermee akkoord dat we jouw gegevens behandelen conform ons statement.

 

We gebruiken SendInBlue als ons marketingautomatiseringsplatform. Door hieronder te klikken en dit formulier in te dienen, erkent u dat de door u verstrekte gegevens worden overgedragen aan SendInBlue voor verwerking in overeenstemming met het Privacvbeleid en de Voorwaarden van SendInBlue.

GRATIS

Share this post

Inspiratie over Microlearning

Ontvang onze nieuwsbrief eens in de twee maanden in je mailbox